Haber

Aliyev: “Gaz üretimini ve ihracatını artırdığımız gibi coğrafyasını da genişletiyoruz”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Gaz Koridoru Uygulama Konseyi 9. Bakanlar Toplantısı ve Yeşil Güç Danışma Kurulu 1. Bakanlar Toplantısında yaptığı konuşmada, “Sadece gaz üretimini ve ihracatını artırmıyoruz, coğrafyasını da genişletiyoruz.”

Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi 9. Bakanlar Toplantısı ve Yeşil Enerji Uygulama Kurulu 1. Bakanlar Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Görüşmeye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in yanı sıra Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Gürcistan, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Moldova, Karadağ, Sırbistan, Ukrayna ve Türkiye’den üst düzey temsilciler katıldı. Hırvatistan.

Cumhurbaşkanı Aliyev yaptığı konuşmada 9’uncu kez bir toplantıya geldiklerini ve müzakere edecekleri çok konularının olduğunu belirterek, “Çalışmalarımızı görüşeceğiz ve geleceğe yönelik adımlarımızı planlayacağız. 8. Bakanlar Toplantısı’ndan sonra içeride birçok değişiklik oldu. Güney Gaz Koridoru Uygulama Kurulu çerçevesi.Dünya değişti ve güç güvenliği.Romanya Cumhurbaşkanı’nın bugünkü toplantıya katılımı, güç güvenliği konularına büyük önem verdiğimizi bir kez daha göstermektedir.Bir sonraki ortak adımlarımız çıkarlar doğrultusunda atılacaktır. İki ülkenin stratejik ortağıyız. Güç güvenliği aynı zamanda bir ulusal güvenlik meselesidir. Yeni yollar inşa etmek ve yeni kaynakları çekmek için çalışıyoruz. Şimdi her zamankinden daha değerli olduğunu görüyoruz. Her şeyi zamanında yapmamız güzel. ve hiç vakit kaybetmedik.Güney Gaz Koridorunun uygulanmasında bazı gecikmeler oldu.Ama genel olarak onu bir an önce bitirmeye çalışıyoruz.çalı şimdi öyleyiz Şimdi öyleyiz Bu projenin genişletilmesinden bahsediyoruz” dedi.

“Romanya, Güney Gaz Koridoru ülkeleri grubuna katılıyor”

Aliyev, Aralık 2022’de enerji güvenliği açısından iki önemli olayın yaşandığını belirterek, “Azerbaycan ve Romanya gaz arzı konusunda anlaşma imzaladı. Yakında gaz arzı başlayacak. Böylece Romanya Güney Gaz Koridoru ülkeler kümesine katılıyor. Aralık, Azerbaycan, Gürcistan, Bükreş’te Macaristan, Romanya ve Macaristan Hükümetleri arasında yeşil enerji alanında Stratejik Katılım Anlaşması imzalandı. güç güvenliği alanında çok değerli olaylardı.Ocak ayında Macaristan ile gaz arzı alanında Mutabakat Zaptı imzaladık.Böylece grubumuzun üye sayısını artırmış oluyoruz’ dedi.

“Enerji kaynağımızı çeşitlendirmeye her zaman hazırız”

Aliyev, Güney Gaz Koridoru’nun iki yılı aşkın bir süre önce hizmete girdiğini belirterek, “Bugün TANAP’ın 16 milyar metreküpten 30 milyar metreküpe, TAP’ın 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe çıkarılmasından bahsediyoruz. Alternatif güç kaynaklarından da bahsediyoruz.Bu aslında güç.Bu bizim arzımızın çeşitlenmeye devam ettiğinin ve buna hazır olduğumuzun bir göstergesi.Gaz arzının artmasıyla ilgili ek fırsatlar yaratmayı düşünüyoruz.Şu anda yeni kaynaklardan üretim bekliyoruz. Bu yılki sahalar ve mevcut Şah Deniz sahasındaki üretimin artırılması kesin olarak gündemde. Kendi bünyemizde de güç verimliliğini düşünüyoruz ve bir kayıp azaltma programı üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“Gaz üretimini ve ihracatını artırmakla kalmıyor, coğrafyasını da genişletiyoruz”

Azerbaycan’ın doğal gaz ihracatının arttığını belirten Aliyev, “İhracatımız 2021’de yaklaşık 19 milyar metreküp, geçen yıl 22.6 milyar metreküp idi. Bu yıl 24.5 milyar metreküpe ulaşmasını bekliyoruz. Bu da Mutabakat Zaptı anlamına geliyor. Avrupa Komitesi ile imzaladığımız anlaşma başarılı oldu, “Üretim ve ihracatımızı artırmanın yanı sıra coğrafyamızı da genişletiyoruz. Eminim projeye katılan ülkeler bunu çoktan görmüşlerdir ve bundan faydalanacaklardır. Avrupa’da daha fazla ülkeyi başka enterkonnektörlerle de projeye bağlayabileceğiz. Doğal gaz rezervlerimiz bize ve ortaklarımıza en az 100 yıl yetecek.” “Bugün kesinlikle geleceğe bakıyoruz, Yeşil Güç Danışma Kurulu oluşturuldu. Sadece 4 ülke var ve ekip oldukça küçük. Ama büyüme potansiyeli var. Sadece hükümetler değil, şirketler de böylesine değerli bir girişime katılmakla ilgilenecekler” dedi. – BAKÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu