Haber

Bakan Yanık: “Kamuda çalışan engelli memur sayısı 2002’den bu yana 12 kat artarak 65 bin 662’ye ulaştı”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Engellilerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata aktif katılımı konusunda önemli mesafeler kat ettik. 12 kez 65 bin 662’ye ulaştı. Hedefimiz eğitimden sağlığa, istihdamdan erişilebilir çevreye her alanda engellilerin haklarını korumak ve yaşam standartlarını yükseltmek” dedi.

Kayseri’ye bir dizi ziyarette bulunmak üzere gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kayseri Develi’de üretimi tamamlanan Manisiz Hayat Bakım Rehabilitasyon ve Aile Uygulama Merkezi’nin açılışına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yanık, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ‘önce insan’ unsuru doğrultusunda geliştirdiğimiz ‘hak temelli’ politikalarla engelli vatandaşlarımızın bir toplumsal hayatın her alanında diğer bireylerle eşit formdadır.Sosyal politikalarımızın temel dayanaklarından biri ‘haklar’dır.’özürlülük’ temelli yaklaşım da engelliler alanında öncelikli kavramlarımızdan biridir.Engelli hakları ayrılmaz bir bütündür. Engellilerin haklarını kullanabilmeleri için alınan tedbirleri ve çeşitlendirilen hizmetleri bir ayrıcalık ya da bir nimet olarak görmüyor, bu konudaki kararlılığımızı başta Anayasamız olmak üzere onların hayata aktif katılımlarının bir gereği olarak önemsiyoruz. Engelliler Kanunu ve diğer ilgili mevzuat, örneğin Engelliler Kanunu ve diğer ilgili mevzuat ile birlikte yapılan değişikliklerle, Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme’ye taraf olduğumuzu açıkça ortaya koymuş bulunmaktayız. sağlıktan eğitime, istihdamdan siyasete, adalete erişimden engelli bireylerin bağımsız yaşamalarını destekleyecek toplum temelli hizmetlerin geliştirilmesine kadar pek çok faaliyet gerçekleştirmiştir. Engellilerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata aktif katılımı yönünde değerli ilerlemeler kaydettik. Hak ve hizmetlere erişimde kilit bir işlevi olan erişilebilirlik konusunu, bu gelişmelerin engellilerin yaşamlarına doğrudan yanıt verebilmesi için ayrı bir önem veriyor ve özel çalışma alanlarımızdan biri haline getiriyoruz.

“Yatılı bakım yardımına 89 milyar lirayı aşkın ödeme yaptık”

2006 yılında ilk kez engelli vatandaşlar için evde bakım hizmetine başladıklarını belirten Yanık, bugüne kadar 89 milyar TL’nin üzerinde evde bakım yardımı sağladıklarını belirterek, “Türkiye’nin ilk ve tek, en büyük altıncı fuarı. Başkanlığımız himayelerinde üstlenmekten gurur duyduğumuz dünyada, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ‘Engellilerin Haklarına İlişkin Ulusal Eylem Planı’ ile engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata tam, etkin ve doğal katılımını sağlamak. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde amacımız, eğitimden sağlığa, istihdamdan erişilebilir çevreye, ekonomiden bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine kadar her alanda engellilerin haklarını korumak ve yaşam standartlarını yükseltmektir. EKPSS sistemine başladık.2002 yılından itibaren kamuda çalışan engelli memur sayımız 12 kat artarak 65 bin 662’ye ulaştı.İlk kez 2006 yılında engelliler yatılı bakım hizmetine başladık.Bugüne kadar , ağır engellilerin bakımını üstlenen yakınlarına 89 milyar lirayı aşkın konut bakım yardımı ödedik.

Açılışa Vali Yardımcısı Şenol Esmer, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cüneyt Özdemir ve davetliler katıldı. – KAYSERİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu