Haber

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ABD’nin Çin Uçağına Aşırı Tepkisi İkili İlişkilere “Ciddi Bir Darbe” Vuruyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin zorlayıcı nedenlerle ABD havaalanına giren Çinli bir sivil İHA’ya karşı güç kullanması hakkında yorum yaptı. Çarşamba günü konuşan Wang, bunun “görünüşe göre aşırı bir tepki” olduğunu ve Çin ile ABD’nin ikili ilişkileri istikrara kavuşturma çabalarına ve ilerlemesine ciddi bir darbe olduğunu söyledi.

SES (Çince): Wang WENBIN, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü:

“Bir Çin sivil insansız hava aracının ABD havaalanına girmesi, tamamen kasıtsız, beklenmedik ve münferit bir olaydır. Gerçekler açıktır ve bunlar yanlış veya çarpıtılamaz. Buna rağmen ABD, sivillere yanıt vermedi. “Bu, uluslararası hukukun ruhunu ve uluslararası uygulama uygulamalarını önemli ölçüde ihlal eden açık bir çoklu tepkidir. ABD bunu, liderlerin Bali’deki toplantısından bu yana Çin ve ABD’nin ikili ilişkileri istikrara kavuşturma çabalarıyla yaptı.” Çin’in çıkarlarına zarar verir veya gerilimi artırır.

Geçen yılın Mayıs ayından bu yana ABD, izinsiz olarak Sincan ve Tibet de dahil olmak üzere Çin hava sahası üzerinde yasadışı olarak en az 10 kez dünya çapında daireler çizerek sürekli uçan çok sayıda yüksek irtifa balonunu topraklarından serbest bıraktı. ilgili Çinli yetkililer.

Çin, bir Çin sivil insansız hava aracının ABD havaalanına mücbir sebeplerle istemeden girmesine ilişkin durumu sık sık ABD tarafına bildirdi. Buna karşılık ABD, balonlarının Çin hava sahasında yasadışı olarak Çin’in onayı olmadan uçması hakkında hiçbir şey söylemiyor ve hatta Çin’i dezenformasyonla suçluyor. ABD, bir Çinli insansız hava aracının kasıtsız olarak kendi hava sahasına girmesini egemenliğinin ihlali olarak gösteriyor. O halde balonlarının Çin hava sahasından kaçak geçiş yapmasını nasıl açıklayacak? Çin, ABD balonlarının kendi hava sahasında yasa dışı uçuş yapması sorununu sakin ve profesyonel bir şekilde ele aldı. Öte yandan bir Çin sivil uçağının mücbir sebeplerle istemeden havalimanına girmesine ABD sert tepki gösterdi.

ABD, Çin’e ve uluslararası topluma açıklamalarda bulunmalı, kendi davranışları üzerinde düşünmeli, Çin’i suçlamayı ve ona saldırmayı bırakmalı ve ABD kamuoyunu ve uluslararası toplumu yanıltmayı bırakmalıdır. Çin, gerekli gördüğü takdirde başka bir biçimde yanıt verme hakkını saklı tutar.”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Pekin’den bildiriyor. (XHTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu