Haber

Gaziantep’teki depremin ardından çalışmalar aralıksız devam ediyor

Yıkıcı depremlerin ardından ilk günden itibaren ilçelerde yaşayan vatandaşların yardımına koşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Önder Fatma Şahin önderliğinde tüm çalışanlarını seferber etti.

Depremden etkilenen yolları onaran ekipler, yardımların ulaştırılmasını sağladı. Kent merkezi ve ilçelerde vatandaşların ısınma, yemek ve temizlik ihtiyaçları karşılandı. Kurumsal kapasitenin genişletilmesi ve bölgeye yönelik hizmetlerin aksamaması amacıyla Nurdağı ve İslahiye’de Afet Sonrası Güzelleştirme Müdürlükleri kuruldu.

DEPREMİN ARDINDAN BÜYÜKŞEHİR SEFERBERLİĞE ÇIKTI

İlk depremin ardından kaynakları Kahramanmaraş’ta bulunan su hatlarında yoğun çalışmalar sonucu hasar gören GASKİ ekipleri, kısa sürede suyun Gaziantep şehir merkezi ve ilçelerine gelmesini sağladı. Büyükşehir Belediyesi tüm imkanlarını seferber ederek vatandaşları ağırladı. Nurdağı ve İslahiye’de 65 noktada 186 tuvalet kuruldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin zarar görmeyen ilçelerdeki yüzme havuzları duş ve çamaşırhaneye dönüştürülerek vatandaşların hizmetine sunuldu. İlçelerde sonradan kurulan hamamlardan 106 bin 605 vatandaş, kalıcı yaşam alanlarındaki 24 çamaşırhaneden ise 139 bin 45 kişi faydalandı.

SOSYAL PAZARLAR DEPREM HASTALARININ İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede vatandaşların günlük ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sosyal marketler kuruldu. Depremin ilk gününden bu yana hizmet veren marketlerin amacı depremden etkilenen vatandaşların gıda ve hijyen gibi ihtiyaçlarını karşılamak. Ücretsiz hizmet veren marketlerin satın aldıkları ürünler için bir puanlama sistemi bulunmaktadır. Ailelerden aylık sistem üzerinden belli bir puan alınırken, ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanması amaçlanıyor. Nurdağı ve İslahiye’deki sosyal marketlerden bugüne kadar 411 bin 908 vatandaş yararlandı.

KONTEYNERLERE YÖNELİK ALTYAPI HİZMETİ VERİLİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ağır hasar gören ilçelerin merkez ve kırsal kesimlerinde kurulu 8 bin 728 konteynerin altyapı, elektrik ve su bağlantı işleri için ekiplerini seferber etti. Yağmur ve benzeri hava koşulları nedeniyle oluşabilecek çatı sızıntısı nedeniyle branda montaj işlemleri devam etmekte olup, kar yağışı sırasında oluşabilecek olumsuz durumlar için kırsal bölgelerde bulunan konteynerler için trapez çatı imalatları devam etmektedir.

TİCARİ HAYATIN CANLANDIRILMASI İÇİN YENİ MAĞAZALAR

Büyükşehir Belediyesi, bölgede hayatın normale dönmesi için yeni ticari alanların inşaatına da devam etti. Bu kapsamda Nurdağı’nda 233, İslahiye’de ise 91 yeni mağazanın üretimini tamamlayarak hak sahiplerine teslim etti. Nurdağı ve İslahiye’de çevre ve çevre düzenleme işlerini de tamamladı. Nurdağı’ndaki köylerin inşaatında kullanılmak üzere muhtarlara 25 bin briket, 2 bin 21 torba çimento ve 2 bin 500 ton kum bağışladı. İslahiye’de talepler doğrultusunda 150 tır kum dağıtıldı.

DEPREMDEN ETKİLENEN İLÇELERDE EĞİTİM GÜÇLENDİRMELERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin başarısıyla göz dolduran GASMEK’ler, bölgede yaşayan gençlerin eğitimlerine devam edebilmesi ve vatandaşların meslek sahibi olabilmesi için Nurdağı ve İslahiye’de faaliyetlerini sürdürüyor. YKS ve LGS Kursları başta olmak üzere mesleki eğitim kurslarından Nurdağı’nda 8 bin 953, İslahiye’de ise 1.500 kişi yararlandı.

Nurdağı ve İslahiye’de eğitim materyalleri enkaz altında kalan öğrencilere yönelik eğitim takviyesi kapsamında 26 bin 586 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine okul çantası, kıyafet ve kırtasiye malzemeleri dağıtıldı. İlçelerdeki 12. sınıf öğrencilerine 1.000 TL tutarında maddi yardım yapıldı. Öte yandan Kadın Dostu Kent Gaziantep Uygulaması ile deprem bölgesindeki öğrencilerimize 2 bin TL nakdi yardımda bulunuldu.

BÖLGEDE ÇİFTÇİLERE GÜÇLENDİRMELER DEVAM EDİYOR

Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çiftçi ve üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda destek sağlamak üzere çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, burada da gübre, yem, fidan, akıllı sulama sistemleri ve sertifikalı tohum desteği sağladı. Bölgede kurulan Tarım Alet Parkı da depremde araçları enkaz altında kalan çiftçilerin kullanımına açıldı. Akıllı tarım çalışmaları kapsamında 10 farklı tarım arazisine akıllı sulama sistemleri kuruldu. Mazot takviyesi programı kapsamında Nurdağı ve İslahiye çiftçilerine yaklaşık 600 bin litre motorin dağıtıldı.

ASFALT VE ALTYAPI İŞLERİ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, depremden zarar gören ilçelerde yürütülen altyapı çalışmaları kapsamında gerekli görülen yerlerde asfaltlama ve alternatif yol çalışmalarına devam ediyor. İlçelere bugüne kadar toplam 86 kilometre sathi kaplama, 10 kilometre sıcak asfalt ve 11 kilometre çakıl döşendi. Köy ve ilçe merkezlerinde 106 bin 750 metrekare kilit taşı döşendi. GASKİ, ilçelerde hasar gören içme suyu ve atıksu hatlarının onarımını ve yeni çalışmalarını tamamladı. İslahiye merkez ve kırsal mahallelerin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla toplam 14 bin 700 metreküp su deposu inşa edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu