Teknoloji

Hangi ülke ChatGPT’ye karşı nasıl bir tavır aldı?

  • 01

    OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı chatbot ChatGPT, geçtiğimiz yüzyılın en büyük teknoloji adımlarından biri olarak görülüyor. Robot, ona sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabilir.

  • 02

    İtalya

    İtalya, ABD merkezli OpenAI’nin tanınmış yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi Batı’da yasaklayan ilk ülke oldu.

    İtalya bu kararda; OpenAI’de, kullanıcıların diğer kullanıcıların chatbot ile yaptığı konuşmaların dizilerini görüntülemesine izin veren bir bilgi ihlalinden söz etti.

  • 03

    İngiltere

    Geçen hafta İngiltere, yapay zekaya ilişkin düzenleme planlarını açıkladı. Hükümet, yeni düzenlemeler oluşturmak yerine, farklı sektörlerden mevcut düzenlemelerin yapay zekaya uygulanmasını istedi.

    ChatGPT’den ismen bahsetmeyen Birleşik Krallık yasa tasarısı, şirketlerin işlerinde yapay zekayı kullanırken izlemesi gereken güvenlik, şeffaflık, adalet, hesap verebilirlik ve itiraz edilebilirlik dahil olmak üzere bir dizi temel ilkeyi özetliyor.

    Birleşik Krallık, bu aşamada ChatGPT veya herhangi bir yapay zeka için kısıtlamalar tasarlamamaktadır. Bunun yerine, şirketlerin AI araçlarını sorumlu bir şekilde geliştirmesini ve kullanmasını istiyor ve kullanıcılara makul kararların nasıl ve neden alındığı hakkında yeterli bilgi veriyor.

    Dijital Bakan Michelle Donelan, geçtiğimiz Çarşamba günü Parlamento’da yaptığı bir konuşmada, üretken yapay zekanın ani popülaritesinin, teknolojiyi çevreleyen risklerin ve fırsatların inanılmaz bir hızla ortaya çıktığını gösterdiğini söyledi.

  • 04

    Avrupa Birliği

    Teknoloji düzenlemesi söz konusu olduğunda genellikle ön planda olan Avrupa Birliği, yapay zeka konusunda çığır açan bir mevzuat önerdi.

    Avrupa Yapay Zeka Yasası olarak bilinen yasalar, yapay zekanın kritik altyapı, eğitim, kolluk kuvvetleri ve yargıda kullanımını büyük ölçüde kısıtlayacak.

    Reuters’e göre, AB yasa tasarısı ChatGPT’yi yüksek riskli uygulamalarda kullanılan genel hedefli bir yapay zeka biçimi olarak görüyor. Yüksek riskli AI sistemleri, komite tarafından insanların temel haklarını veya güvenliğini etkileyebilecek sistemler olarak tanımlanmaktadır.

  • 05

    Almanya

    Almanya’nın Bilgi Koruma ve Bilgi Edinme Özgürlüğünden Sorumlu Federal Komiseri Ulrich Kelber Pazartesi günü Handelsblatt gazetesine verdiği demeçte, Almanya’nın veri güvenliği endişeleri nedeniyle Chat-GPT’yi engelleyerek İtalya’nın izinden gidebileceğini söyledi.

    Kelber, Almanya’nın bu konuda İtalya’dan daha fazla bilgi istediğini açıkladı.

    “Prensip olarak Almanya’da böyle bir hareket mümkündür” diyen Kelber, bunun eyalet yetkisine gireceğini de sözlerine ekledi. Ancak Kelber, Chat-GPT’yi engellemeye yönelik mevcut planı açıklamadı.

  • 06

    Amerika Birleşik Devletleri

    ABD şu anda AI teknolojisini denetlemek için herhangi bir resmi yasa tasarısı önermedi.

    Bu arada, ülkenin Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, AI sistemlerini kullanan, tasarlayan veya uygulayan şirketlere riskleri ve potansiyel atıkları yönetme konusunda rehberlik sağlayan ulusal bir çerçeve başlattı. Ancak bu çerçeve isteğe bağlıdır, yani şirketler kurallara uymadıkları için herhangi bir sonuçla karşılaşmazlar.

  • 07

    Çince

    ChatGPT, Çin’de veya Kuzey Kore, İran ve Rusya gibi ağır internet sansürü uygulanan ülkelerde mevcut değildir. Resmi olarak engellenmedi, ancak OpenAI ülkedeki kullanıcıların kaydolmasına izin vermiyor.

    Çin’deki birkaç büyük teknoloji şirketi alternatifler geliştiriyor. Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları olan Baidu, Alibaba ve JD.com, ChatGPT rakipleri için planlarını açıkladılar.

    Çin, teknoloji devlerinin kendi katı düzenlemelerine uyan eserler geliştirmesini sağlamak istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu