Ekonomi

HÜRJET için dev adım! Tam 200 ünite hedefleniyor!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve uçuş testleri devam eden jet motorlu HÜRJET eğitim uçağının motoruyla ilgili önemli adımlar atılıyor. Uçakta kullanılan General Electric üretimi F404 için 100’ü nihai, 100’ü ise opsiyon olmak üzere toplam 200 motor için görüşmeler sürüyor.

Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Denizli’de düzenlenen “Havacılıkta Milli Motor Serüveni” sunumunda konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, öğrencilere şirketin projeleri ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Akşit, HÜRJET eğitim uçağı testlerinin başarıyla devam ettiğini vurguladı, “Şu anda kullanılan F404 motorlar için General Electric ile görüşmelerimiz devam ediyor. 100’ü kesin, 100’ü opsiyon olmak üzere toplam 200 motor tartışılıyor. Amacımız bu motorları TEI tesislerinde üretmek” dedi.söz konusu.

‘F404-GE 102 MOTOR KULLANILIYOR’

HÜRJET’in şu anda envanterinde General Electric F404-GE-102 motoru bulunmaktadır. Bu anlaşma, geçtiğimiz Haziran ayında Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük havacılık fuarı Paris Air Show’da imzalandı.

Toplam uzunluğu 391 cm olan motorun kuru yükü yaklaşık 1035 kg’dır. Kompresör sistemi 3 fan ve 7 yüksek basınç bölümünden oluşan motorun itiş gücü 11 bin lira. Art brülör ile itme gücü 17 bin liraya kadar ulaşabiliyor.

T-38’lerin yerini HÜRJET alacak

HÜRJET, ilk aşamada Türk Hava Kuvvetleri’nin kullandığı T-38 Talon eğitim uçağının yerini alacak. T-38 Talon uçağı 1978 yılında envantere girmiştir.

Uçak, 2000’li yıllarda TAI, ASELSAN ve ASFAT işbirliğiyle modernize edildi. Pilotların tüm verileri ekrandan takip edebildiği özel kokpit sistemleriyle donatılan T-38’ler, dijital mühimmat atış kabiliyetleri sayesinde ileri jet eğitimlerinin yanı sıra muharebe hazırlık görevlerinde de kullanılıyor.

HÜRJET ile T-38’lerin kullanımdan kaldırılacak ve yüksek performanslarıyla Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yanı sıra dost ve müttefik ülkelere de ihraç edilmesi hedefleniyor.

HÜRJET’in test süreçleri devam ediyor. Uçak, 30 Ocak 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma testini başarıyla geçerek, 25 Nisan 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Önümüzdeki yıllarda Türk Yıldızları gösteri ekibinin de HÜRJET kullanması planlanıyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda HÜRJET ve Türk Yıldızları, TAI tesislerinin bulunduğu Ankara’daki Mürted Hava Meydan Komutanlığı’nda özel bir uçuş gerçekleştirmişti.

tekkekoy-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu