İş

IMF’den Georgieva: Küresel piyasalarda güçlü toparlanma zor

Georgieva, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde katıldığı etkinlikte “Büyümeye Giden Yol: Eylem İçin Üç Öncelik” başlıklı bir konuşma yaptı.

2021’de küresel ekonomideki güçlü toparlanmanın ardından Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle büyümenin 2022’de yüzde 6,1’den yüzde 3,4’e neredeyse yarı yarıya gerilediğini belirten Georgieva, yavaşlamanın bu yıl da devam ettiğini söyledi.

Georgieva, “Çoğu gelişmiş ekonomideki şaşırtıcı derecede esnek işgücü piyasaları ve tüketici harcamalarına ve Çin’in yeniden açılmasının getirdiği toparlanmaya rağmen, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3’ten daha az büyümesini bekliyoruz” dedi. söz konusu.

Georgieva, önümüzdeki hafta açıklanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda da görülebileceği gibi, büyümenin hem yakın hem de orta vadede tarihsel karşılaştırmaya göre zayıf kalmaya devam ettiğine işaret ederek, ülke grupları arasında da keskin farklılıkların olduğunu söyledi.

ABD ve Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite yavaşlıyor

Gelişmekte olan ekonomilerden bir miktar ivme geldiğini belirten Kristalina Georgieva, 2023’te küresel büyümenin yarısını Hindistan ve Çin’in oluşturmasının beklendiğini kaydetti.

Yüksek faiz oranlarının talebi baskılaması nedeniyle ABD ve Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret eden Georgieva, “Gelişmiş ekonomilerin yaklaşık yüzde 90’ının büyüme oranlarında bu yıl düşüş bekleniyor.” söz konusu.

Düşük gelirli ülkelerin ihracat talebinin zayıfladığı bir dönemde borçlanma maliyetlerinin arttığını belirten Georgieva, kişi başına düşen gelir artışlarının gelişmekte olan ekonomilerin altında kalmasının düşük gelirli ülkelerin diğer ülkeleri yakalamasını zorlaştıran büyük bir darbe olduğunu vurguladı. .

Georgieva, Covid-19 krizinin başlattığı tehlikeli bir eğilim olarak yoksulluk ve açlığın daha da artabileceği konusunda uyardı.

Küresel büyümenin önümüzdeki 5 yılda %3 civarında kalması bekleniyor

IMF Lideri Georgieva, geçtiğimiz yıllarda güçlü ve eşgüdümlü para ve maliye politikası önlemlerinin çok daha kötü sonuçların önüne geçtiğini ancak artan jeopolitik gerilimler ve halen yüksek olan enflasyon ile birlikte güçlü bir toparlanmanın sorun olduğunu belirtti.

Georgieva, “Küresel büyümenin önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 3 civarında kalacağını tahmin ediyoruz; bu, 1990’dan bu yana en düşük orta vadeli büyüme tahminimiz, yüzde 3,8’lik 20 yıllık ortalamanın oldukça altında,” dedi. söz konusu.

Güçlü siyasi eylem çağrısı

Sağlam bir toparlanma sağlamak için güçlü siyasi hareketleri davet eden Georgieva, tırmanılması gereken üç büyük “tepe” olduğunu söyledi.

Bunlardan ilkinin enflasyonla birlikte çaba ve finansal istikrarı sürdürmek olduğunu belirten Georgieva, fiyat istikrarı ve finansal istikrar olmadan güçlü büyümenin sağlanamayacağını vurguladı.

Georgieva, merkez bankalarının faiz oranlarındaki hızlı ve senkronize artışına rağmen, kısmen birçok ülkedeki sıkı işgücü piyasaları nedeniyle çekirdek enflasyonun inatla yüksek kaldığına işaret ederek, enflasyonla mücadelenin son dönemdeki baskılarla daha karmaşık hale geldiğini söyledi. ABD ve İsviçre’deki bankacılık bölümlerinin uzun vadeli olmasının, düşük faizler ve bol likidite döneminden çok daha yüksek faizler ve kıt likiditeye hızlı geçişin ne kadar zor olduğunu bize hatırlattığını belirtti.

“Merkez bankalarının enflasyonla mücadelede izledikleri yolu sürdürmelerini bekliyoruz”

Kristalina Georgieva, bankalarda risk yönetimi başarısızlıklarının yanı sıra kesinlikle kontrol eksiklikleri olduğunu ancak bankacılık şubesinin 2008 küresel mali krizinden bu yana çok yol kat ettiğini söyledi.

Georgieva, genel olarak bankaların daha güçlü ve dirençli olduğunu, politika yapıcıların ise son haftalarda hızlı ve kapsamlı adımlar attığını belirterek, şunları kaydetti:

“Sadece bankalarda değil, banka dışı kurumlarda da gizlenmiş olabilecek kırılganlıklara ilişkin endişeler devam ediyor, şimdi rehavete kapılma zamanı değil. Finansal baskılar sınırlı kaldığı sürece, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede izledikleri yolu devam ettirmelerini bekliyoruz. Enflasyon beklentilerindeki çıpadan çıkmayı önlemek için sağlam bir duruş.”

“Yeşil adım değişimi” vurgusu

Tırmanılacak ikinci zirvenin “büyüme için orta vadeli beklentilerin iyileştirilmesi” olduğuna işaret eden Georgieva, yapısal reformlar ve hızlandırma yoluyla beşeri sermayeyi ve katılımı artırarak iş ortamını iyileştirmek, verimlilik ve büyüme potansiyelini artırmak gerektiğini kaydetti. dijital devrim.

Georgieva, gezegeni korumak ve yeni ekonomik fırsatlar yaratmak için “yeşil adım değişikliği” gereğini vurguladı.

Yalnızca yenilenebilir enerji için yılda 1 trilyon dolar varsayımının gerekli olduğunu belirten Georgieva, bunun büyüme ve istihdam işine fayda sağlayacağını söyledi.

Georgieva, özellikle Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşla birlikte ekonomik ayrışmanın ve jeopolitik gerginliğin etkisini azaltmak için uluslararası işbirliğinde bir adım değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Georgieva, küresel eşitsizlikleri azaltmak için dayanışmanın teşvik edilmesi gerektiğini de vurguladı.

haber-incirliova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu