Ekonomi

Moody’s’ten Türkiye’ye yeşil ışık: Beklediğimizden erken geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, enflasyonu düşürmeyi, Türkiye’nin önemli dış dengesizliklerini azaltmayı ve mali disiplini sağlamayı amaçlayan yeni ekonomi ekibinin para ve maliye politikasının yönünü kademeli olarak düzeltmeye başladığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 yıllık bir dönem için yeniden seçildiğini hatırlatan Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin yıllık analizinde, yeni hükümetin enflasyonu düşürmek ve ülkenin cari açığını azaltmak da dahil olmak üzere daha ortodoks ekonomi politikalarına dönme sözü verdiğine işaret etti. .

Analizde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faiz oranlarını artırdığı ve geçen yıl uygulamaya koyduğu ve bankaların çekirdek istikrarını zedeleyen birçok makroihtiyati tedbiri kademeli olarak kaldırdığı belirtildi.

Analizde, Türk lirasında yaşanan piyasa kaynaklı kaybın ihracatçıların rekabet gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olurken, TCMB’nin döviz rezervlerini geri kazanmasını sağladığı vurgulandı.

“GÖRÜNÜM OLUMLU OLABİLİR VE DERECE YÜKSELEBİLİR”

Analizde, para politikası sıkılaştırmasının Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere kadar kademeli olarak devam etmesinin beklendiği belirtilirken, önümüzdeki aylarda enflasyonun yüksek seviyede kalacağına işaret edildi.

Ülke ekonomik görünümünün durağan olduğu ve istikrarlı riskler yansıttığı kaydedilen analizde, “Ortodoks politikalara geçiş devam ederse ve makro dengesizliklerde düzenli bir azalmaya yol açarsa, görünüm pozitife dönebilir ve not yükseltilebilir. .” değerlendirme yapıldı.

Analizde, ekonomik büyümenin siyasi olarak kabul edilebilir seviyenin üzerinde sert bir şekilde yavaşlaması durumunda yeni bir politika değişikliği riskinin devam ettiğine işaret edilirken, ortodoks politikalara geçişin kısa süreli olması durumunda görünümün negatife dönebileceğine değinildi. yaşanır ve daha fazla makroekonomik gerilim ortaya çıkar.

“FAİZİ DAHA YÜKSELTMEK MÜMKÜN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’in ve TCMB Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının ortodoks siyasete dönüş sinyali verdiği vurgulanan analizde, aynı zamanda Milletvekili olan Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanlığı Başkanı, önceki hükümetlerde Kalkınma Bakanı olarak görev yapmış ve ortodoks ekonomi politikalarını desteklediği bilinmektedir. Atandığını hatırlattı.

Analizde, geçtiğimiz ay sonunda TCMB Başkan Yardımcılarına ortodoks görüşlerle atamaların yapıldığına değinilirken, şu değerlendirme yapıldı:

“Enflasyonu düşürmeye, Türkiye’nin önemli dış dengesizliklerini azaltmaya ve mali disiplini sağlamaya kararlı olan yeni ekonomi ekibi, para ve maliye politikasının gidişatını kademeli olarak düzeltmeye başladı. Daha ortodoks, kurallara dayalı ve öngörülebilir politika yapımına geçiş kredi açısından olumlu oldu. ve beklediğimizden daha erken.”

Son çeyreklerde büyümedeki yavaşlamaya rağmen, yapılan analizde yerel seçimler öncesi sağlamlığını koruyacağı belirtildi.

Analizde, TCMB’nin politika faizini iki toplantıda kademeli olarak yüzde 8,5’ten yüzde 17,5’e yükselttiğine ve daha da artırmasının muhtemel olduğuna işaret edilerek, maliye politikasının vergiler yoluyla sıkılaştırıldığı hatırlatıldı.

Ülkedeki kredi büyümesi, ihracat, sanayi üretimi ve işsizlik oranı gibi verilere de atıfta bulunulan analizde, ortodoks ekonomi politikalarının devam edeceği varsayımıyla Türkiye’nin önümüzdeki yıl yüzde 2,5 civarında büyüyeceği ve yüzde 2,5 civarında büyüyeceği iddia edildi. Parasal sıkılaştırma hızlanacak.

“TCMB DİKKATLİ HAREKET ETTİ”

Analizde, makroihtiyati tedbirlerin gevşetilmesinin olumlu olduğuna değinilirken, uzun vadeli büyüme beklentilerinin de uygun olduğuna işaret edildi.

Kamu borcunun GSYİH’ya oranının bu yıl sonunda yüzde 32 olarak gerçekleşmesinin beklendiğinin aktarıldığı analizde, bunun emsal ülkelerin borç oranlarına göre düşük bir seviye olduğu belirtildi.

Analizde, Türkiye’nin borç tedbirlerinin kur şoklarına karşı duyarlı, büyüme ve finansal şoklara karşı ise yüksek duyarlılığa sahip olduğu belirtildi.

Türk bankalarının daha ortodoks bir para politikasına dönüşten ve makroihtiyati tedbirlerin kaldırılmasından fayda göreceğinin ve daha yüksek faiz oranlarının bankaların temel marjlarını toparlamasına yardımcı olacağının altı çizildi.

Analizde, TCMB’nin kredi sıkılaştırma tedbirlerinin kredi provizyonunda azalmaya yol açacağı ve bunun da bankaların gelir artışını sınırlayacağı kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu