Haber

Nobel Vakfı Ödül Törenine Rusya, Belarus ve İran’ı Davet Etme Kararını Geri Çekti

Nobel Vakfı, 10 Aralık’ta düzenlenecek Nobel Ödül Töreni’ne Rusya, Belarus ve İran’ın davet edilmesi kararının geri çekildiğini duyurdu.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, “İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenecek ödül törenine söz konusu ülkelerin büyükelçilerinin davet edilmesi tepkilere neden oldu. Bu tepkileri dikkate alarak protokolü 2022 yılında hayata geçireceğiz. Rusya, Beyaz Rusya ve İran’ın davetlerini geri çekerek.” ifadeler kullanıldı.

Nobel Vakfı, 10 Aralık ve 31 Ağustos’ta düzenlenecek Nobel Ödül Töreni’ne Rusya, Belarus ve İran’ı davet etme kararı aldı.

Bu karar iktidardan, muhalefetten ve kraliyet ailesinden sert tepkilere neden oldu.

İsveç resmi haber ajansı TT’nin haberine göre Başbakan Ulf Kristersson, “Kimi davet edeceğine doğal olarak Nobel Vakfı karar veriyor ama birçok kişi gibi ben de Rusya’nın davet edilmesine çok şaşırdım. Bu davetiye İsveç ve Ukrayna’ya gönderilmişti. Ve bunun birçok insanı üzdüğünü anlıyorum.” değerlendirmişti.

İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, karara çok şaşırdığını ve Nobel Ödül Töreni’ne katılma kararını yeniden değerlendirdiğini söyledi.

Merkez Partisi (C) genel başkanı Muharrem Demirok ve Sol Parti (V) lideri Nooshi Dadgostar da Nobel Ödül Töreni’ne Rusya’nın davetli olması nedeniyle katılamayacaklarını açıkladılar.

İsveç Liberal Parti Milletvekili Karin Karlsbro, Nobel Vakfı’nı “Ukrayna’daki kültür merkezlerine füzeler düşüp çocuklar ölürken Rusya’yı görkemli bir partiye davet etmek için yeşil ışık yakarak tehlikeli bir emsal oluşturmakla” suçladı.

Geçtiğimiz yıl ödül törenine Rusya ve Belarus “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi”, İran ise “ülkedeki insan hakları ihlallerini eleştirdiği” gerekçesiyle davet edilmemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu