Teknoloji

Yapay Zeka Kulak İltihabı Teşhis Başarısında Doktorları Geçti

Yapay zeka ile ilgili yapılan yeni bir araştırma, yapay zekanın insanlardan daha başarılı olabileceğini ortaya koydu. Sistem %93 doğruluk payı ile hastalık teşhisi koydu.

Yapay zekanın kullanım alanları giderek yayılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde başlatılan bir araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Pittsburgh Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda kulak iltihabının teşhis edilebilmesi adına özel bir uygulama geliştirildi. Uygulama daha sonrasında yapay zekanın makine öğrenimi bilimiyle zenginleştirildi.  Akut orta kulak iltihabı (AOM) teşhisi doktorlar için oldukça zorlayıcı. Zira doktorların bu teşhisteki doğruluk payı yüzde 30’larda. 1 yaşına kadar çocukların yüzde 70’i bu hastalığa yakalanırken bu çocukların hastalık teşhisinin zor olması bebekler için süreci zorluyor.

Yapay Zeka Kulak İltihabı Teşhis Başarısında Doktorları Geçti!

Araştırmacılar ise bu duruma çare bulabilmek adına özel bir araştırma ile önemli bir gelişme kaydetti. Yapay zeka 635 çocuğun 1135 kulak zarı videosunu inceledi. Tüm videolara bilim insanları tarafından doğru bilgiler eklenerek hastalıklı kulaklarda ve hastalık olmayan kulaklardaki farklılıkların ayırt edilmesi sağlandı. Makine öğrenimi sonrasında ise yapay zeka ile testler başlatıldı. Yapay zekanın bu alandaki başarısı ise yüzde 93 oldu. en iyi doktorların bile yüzde 84’e kadar çıkabildiği doğruluk oranında yapay zeka doktorları geçmeyi başardı.

Yapay Zeka Destek Sağlayacak

Yapay zekanın yakaladığı bu başarı, hastalıkların teşhisinde büyük yardım sağlayacağını gösteriyor. Hiçbir zaman bir doktorun yerine geçemeyecek bu sistemlerin geliştirilmesinin ana hedefi, doktorların teşhis gibi kritik konularda yapay zekadan destek alması.

Yapılan testlerin anlatıldığı bir haber bülteni.

eynesil-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu