Ekonomi

Yıllardır terörle anılan Gabar Dağı’ndan petrol fışkırıyor! Günlük üretim 5 bin varile ulaştı

Gabar Dağı’ndan petrol çıkarıldığı haberinin ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan (TPAO) açıklama geldi.

“GÜNDE 5 BİN VARİL ÜRETİYORUZ”

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Alım, Şırnak’ta petrol müjdesinin detaylarını anlattı. Bilgin, bölgede halen günde 5 bin varil petrol üretimi yapıldığının bilgisini verdi. Söz konusu eserin ekonomik değeri bugünkü petrol fiyatına göre günlük 400 bin dolara denk geliyor.

“GELECEK YIL 20 KUYU AÇACAĞIZ”

Gabar’daki mevcut petrol sahasında daha önce duyurdukları bir keşif yaptıklarını ifade eden Alım, “Daha önce duyurduğumuz bir keşfi geliştiriyoruz. Saha geliştirme çalışmalarımız kapsamında bu yıl orada 10 adet kuyu açmayı planladık. .Bu keşif aynı zamanda onlar üzerinde bir çalışmadır.Sahada yaptığımız her faaliyet bizim için olumludur.Sonuç getirir.Rezerv değerlendirmesini hep güncelleriz.Orada çok önemli üretilebilir rezerv vardır.İki tür rezerv vardır: ‘Brüt rezerv’ diyoruz, yerinde gaz veya yerinde petrol var ve ne kadar üretilebileceği var. Kritik olan üretilebilir rezerv. Gelecek yıl “Bölgede toplam 20 kuyu açacağız. Şu anda orada günde 5 bin varil üretim yapıyoruz” dedi.

GAZ KULLANILDIĞININ İŞARETİ

Akdeniz’deki çalışmalara ilişkin son durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilgin, “Özellikle Akdeniz’deki çalışmalarımızda gaz işaretleriyle karşılaştık. Kuyudan olumlu veriler aldık, çalışmalarımızı o yönde yoğunlaştırdık. Daha kesinleşti oraya daha dikkatli bakıyoruz.”

ADIM PLANI YAPILDI

Bilgin, Karadeniz’deki keşfin yanı sıra bölgedeki diğer keşifler için de olumlu beklentileri olduğunu söyledi. Alım, “Çaycuma-1 kuyusunu tamamladık. Bir plan yapıyoruz, beş yılda nereye, hangi kuyuya gideceğimizi adım adım planladık. Fatih Sondaj Gemisi yeni hedefine doğru yol alacak. bölgeden olumlu bir beklenti var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu